Bit- & kelsyndromet

En brittisk kattbeteendevetare vid namn Sarah Heath sa en gång under en av hennes föreläsningar. Att en katt som kommer och lägger sig på rygg framför dig och visar magen vill bara stärka banden mellan er, hälsa och visa er välkomna när ni kommer hem till exempel. Prata, kommunicera. När en människa då böjer sig fram eller sträcker fram sin hand för att kela, blir detta en enorm förelämpning för katten. Det skulle vara att jämföra med att du går fram och sträcker fram din hand för att hälsa och de svarar med att ge dig en stor snyting. Och självklart försvarar då katten sig genom att klösa eller bita. Ofta genom att de tar tag i armen, ibland sparkar med bakbenen och sedan flyger därifrån för att sedan sitta och putsa sig för att lugna ner sig.

Detta kallas för kel – och bitsyndromet, eftersom att det har fått ett namn uppkallat efter sig är det som du förstår väldigt vanligt.

Ju oftare det händer för katten att den hamnar i den här situationen desto mer sänker katten sin så kallade trygghetströskel. Vissa katter kan man kela med, över hela kroppen, hur länge och hur mycket som helst utan att de bryr sig nämnvärd, de katterna har en väldigt hög tröskel. Medan andra katter har en lägre tröskel.

Man kan påverka gränserna på trösklarna ganska enkelt vilket gör att det kan gå upp och ner. Vad man måste göra är att hjälpa katten att ge den tid att höja sin tröskel igen om den har sjunkit. De flesta katter kommer aldrig vara helt trygga att bli klappade på magen. Detta är ett mycket sårbart område och man bör undvika att klappa där, framför allt om katten ligger på rygg eller på sidan. Som sagt det finns de katter som inte har några problem alls med detta men majoriteten av katterna upplever en viss sårbarhet när de blir klappade på magen.

Även om katten ligger bredvid dig, rullar över på sidan och man börjar klappa på magen så är det först som om de njuter men helt plötsligt, som vi upplever det, blir de sårbara och de svarar då genom att skydda sig, de biter och klöser, som beskrivet ovan.

Jag skriver som vi upplever det för oftast har katten med hjälp av sitt kroppsspråk visat att de vill att vi ska sluta, men det kan ibland vara väldigt svårt att tyda för oss.

Har detta hänt tillräckligt många gånger, det räcker egentligen med ett par så förbereder sig katten på att känna sig sårbara kanske till och med bara när de ser en hand närma sig och svarar därför på en gång. Det behöver inte ha startat med kel och bitsyndromet utan kan också bero på att katten inte är van vid beröring, inte fått tillräckligt med hantering som kattunge eller kopplat ihop beröring med något obehag.

Om katten visar dessa symtom, att de biter, klöser eller fräser är det dags att ta ett steg tillbaka. Ge katten tid, ibland kan det ta flera månader. Man måste sluta helt med att försöka klappa katten på kroppen eller närma sig med sina händer. Om man tillslut får klappa, klappa bara runt huvudet, under korta stunder.

Vill man verkligen klappa katten på kroppen när den ligger ned, ja då får man börja först med huvudet. Det ska vara en katt då som tidigare har tyckt om beröring. Så småningom så kan man stryka en gång på kroppen och sedan sluta, inget mer kel den dagen. Låt bara katten ligga bredvid dig i lugn och ro. Målet är att få katten att sluta associera klappandet och dina händer till att den känner sig hotad och sårbar.

Man måste ha mycket tålamod och vara försiktig när det gäller att få katten att lita på dig och er kontakt igen. Det är inte många katter som tycker om att bli burna på men vill man så gäller samma princip här. Man börjar med att lyfta katten en liten bit från marken och sedan släppa ner den. Och sedan öka successivt under några månader.

Det är viktigt att man sluta klappa, bära innan katten når sin tröskel eller börjar känna sig osäker. Vänta inte tills den börjar vifta på svansen eller tills den säger ifrån, då har den nått sin tröskel och den sjunker igen. Avbryt långt innan, för varje gång du avbryter innan det blir något obehag för katten så höjs tröskeln.

Prova att istället prata med katten när den lägger sig på rygg, hoppar upp i ditt knä eller lägger sig bredvid den, även detta är ett sätt att bekräfta ert band.